Backup plan

Det finns saker man köper och hoppas på att aldrig behöva använda. Brandsläckare, reservdäck till bilen, försäkringar och annat som är bra att ha just in case, något man absolut inte längtar till att behöva använda men som man önskar man hade haft till hands om det händer något oförutsett. Så spelar man gitarr och köper en massa dyr utrustning som man släpar med på gigs och vänjer sig vid att använda, saker som blir en minst lika viktig komponent i ens sound som själva gitarren. Saker som är uppbyggda av många små elektriska delar – saker som kan gå sönder, och som kommer att gå sönder förr eller senare. En sträng går av, en kabel glappar, ett tomt batteri i den akustiska gitarren – enkelt fixat och något de flesta är beredda på att kan hända. Men vad gör man om gitarren går sönder, om strömförsörjningen till pedalerna lägger av, om favorit-overdriven slutar fungera? Man har en backup plan så klart. I slutändan handlar det ju bara om en sak: att kunna genomföra giget. Så länge gitarren låter är det (tyvärr) inte många som kommer att reflektera över hur den låter. Ett cleant sound utan det där choruset är det inte någon som kommer att märka, en lite för hård dist på det där bluessolot där favorit-overdriven egentligen skulle ha använts är det inte heller någon som kommer att reagera på. Eller ja kanske, men spelar det någon roll om alternativet hade varit att inte spela alls? Att ha några olika overdrives/distar på pedalbordet är bra, speciellt om en går sönder. Jag tänker att jag kan koppla ur varje enskild pedal i mitt pedalbord och ändå genomföra vilket gig som helst. Det finns ingen pedal jag inte kan klara mig utan och ändå spela med hedern i behåll.
Men vad gör man om rörförstärkaren går sönder under giget? Börjar man byta rör på scen, har du koll på hur du gör det på ett säkert sätt utan att få en dödlig stöt? Har man tid att göra det när man borde spela? Förut hade jag ofta en Pod eller annan multipedal med mig, som i värsta fall kunde kopplas in rakt i mixerbordet och fungera som en backup plan. Satt hemma och knäppte på en rörförstärkare för någon månad sedan, och den var plötsligt helt död. Inte ett ljud kom ur den och jag hade ingen aning om varför (den lämnades in på service och fick ett rörbyte och har sedan dess fungerat perfekt). Vilken tur att det inte hände under giget samma helg, tänkte jag då, och började samtidigt undersöka den bästa och smidigaste backup planen för scenariot att man står på scenen och det inte kommer ett ljud ur förstärkaren. Mardrömmen. Den absolut minsta och bästa lösningen som jag hittade var Electro Harmonix 22 Caliber, som är en 22 W förstärkare i pedalstorlek. Det är en förvånansvärt välljudande liten sak, som lätt kan kopplas in på samma sätt som en rörtopp rakt in i högtalarlådan. Inget jag hoppas på att behöva använda, men den dagen ett rör går sönder är jag spelklar igen på nolltid och kan genomföra giget. De senaste helgerna har jag spelat på en show där det absolut inte finns tid att bryta för något missöde. Det hände ju såklart ingenting (det har det väl aldrig gjort ärligt talat), men det var väldigt betryggande att veta att för varje ödesscenario har jag en backup plan.